Ward's Wijn Wereld     bel: 0495-494761
Australie kent de laatste jaren een explosieve groei in de export van wijnen. Een paar grote bedrijven domineren de buitenlandse markt. Een uitbreiding van het aantal wijngaarden zorgt voor nog meer variatie in de wijnstijlen. Er komen vooral zoetere wijnen vandaan, tegenwoordig maakt men ook vooral fruitige wijnen. Dankzij de imigratie is er al meer dan 100 jaar wijnbouw.

Er zijn ongeveer 1100 wijnproducenten, maar weinig wijn gaat naar het buitenland. Over het algemeen heerst er een perfect klimaat voor wijnbouw. Er is volop rijp fruit en de techniek staat op een zeer hoog peil. Daarom wordt er haast geen slechte wijn meer gemaakt. Omdat de techniek van het wijn maken op een zeer hoog niveau staat, zijn veel Australische wijnmakers als een soort "ontwikkelaar" in Europa aan de slag gegaan. Ze worden "flying wine maker" genoemd. Tegenwoordig wordt veel variatie gebruikt in plaats van de uniform wijnen die men gewend was om te maken.

Het grootste gedeelte van Australie is te warm en te droog voor wijnbouw. In het Zuid Oosten heerst een gematigd klimaat en daar bevindt zich dan ook de wijn-bouw. Gebieden die dicht bij de zee liggen, profiteren van de verkoelende invloed van deze zee. Omdat er veel verschillende klimaten zijn, liggen de wijngaarden ver uit elkaar.

3 Gebieden zijn belangrijk voor ons.
* New South Wales
* Victoria
* South Australie.

Adelaide is het nationaal wijncentrum.

Goede herkomst gebieden zijn onder andere; Barossa Valley, Clare Valley, Adelaide Hills, Coonawarra,
Yarra valley en Hunter Valley in New South wales.
In Perth (west Australie); Margaret River.
Clare valley staat bekend om Riesling en Shiraz.
Adelaide Hills staat bekend om crispy Chardonnay en Sauvignon.
Barossa Valley heeft van alles wat en zeer goede Shiraz.
In Eden Valley (subregio van Barossa) maakt men vooral Riesling.

Bij wijnen uit Astralie staat de naam van de druif altijd op het etiket. De nationale druif van Australie is de "Shiraz". Er zijn echter bijna geen overeenkomsten met de syrah-wijnen die in Frankrijk gemaakt worden. De Australische shiraz wijnen bevatten vooral rijp fruit. De meest beroemde wijn is de "Penfold Grange".

Ook hier groeit vooral veel Cabernet Sauvignon. Pinot Noir groeit op plaatsen waar het niet zo heel warm is en wordt ook tamelijk veel verbouwt.
Bij de witte druif zijn de chardonnay en de riesling het meest populair. "Sauvignon Blanc" is in opkomst net als dessert wijn.
De edelzoete wijnen zijn zeer goed te noemen en zeker het proberen waard (persoonlijke mening).

"Semillon" wordt beschouwd als een topwijn als hij een paar jaar oud is. Tumbarumba is de streek van de bubbelwijn.
Zuid Australie is s'werelds grootste producent van bag-in-box wijn!
Er zijn meer dan 75 druiven rassen waaronder de Sangiovese en Nebbiola.