Ward's Wijn Wereld
In Zuid Amerika is Chili het meest belangrijke land voor de wijnbouw.  De eerste wijn kwam uit 1551. Aan het einde van de 19de eeuw exporteerde Chili wijn naar Europa.

Dat duurde echter niet zo lang en nu is Chili bezig aan zijn come-back. Chili is lang (4300 km.) en smal (90 tot 400 km.) en grenst in het westen aan de Stille Oceaan en in het oosten aan het Andes gebergte. Er heerst een droog klimaat met vele uren zonneschijn en veel licht, maar in de winter is er veel neerslag. Dit is ideaal voor het rijpings proces van de druif.

Het water uit het Andes gebergte wordt gebruikt voor bevloeing van het land. De meeste wijngaarden vindt men in de vlakke gedeeltes. Maar ook op de hellingen worden tegenwoordig druivenstokken aangeplant. Deze zijn van betere kwaliteit.

Uit Chili komen vooral: Cabernets, Chardonnays, Merlots en Sauvignons.
Omdat Chili af wil van het goedkope imago, maakt men nu meer wijnen met 'complexiteit', met meer variatie en wil men nadruk leggen op de herkomst. Men werkt graag samen met wijn producenten uit Frankrijk en Amerika.
De "Carmenere"-druif is sterk in opkomst (Merlot-achtig), net als de 'Syrah' en de 'Pinot Noir'. Ook verbouwt men 'Riesling' en 'Gewurztraminer'.

Vanaf 1979 zijn er roestvrijstalen tanks in gebruik. Deze zijn geintroduceert door "Vina Miguel Torres" en dochteronder-neming van de "Bodegas Torres' uit Spanje.

De meeste ecologische en biologische wijnen komen uit Chili.
Er is ongeveer 80.000 hectare "rood" bepland en 27.000 hectare "wit". De druifluis die in Europa bijna alle wijngaarden heeft verwoest, heeft hier (nog) geen schade aangericht.

In Chili zijn 5 wijnregio's.
* Regio Atacama,
* regio Coquimbo,
* regio Acongacua,
* regio Central Valley,
* regio Zuid.

In Atacama en Coquimbo worden voornamelijk druiven geteeld voor "PISCO" ( het nationale wijndistillaat).
De wijnen uit Aconcagua zijn levendig fris en aromatisch.
Let vooral op: Morande, Veramonte en Thierry Vilard.
De wijnen uit Central Valley zijn elegant en klassiek.
Let vooral op de Cabernet Sauvignon die steeds een hoge kwaliteit heeft.

Samengevat is Chili een ideaal land voor de wijnbouw vanwege zijn klimaat, bodemgesteldheid, goede oogst-vooruitzichten, weinig of geen planten ziekten (druifluis) en de groeiende vraag naar Chileense wijn.
Er is geen officiele classificering voor Chileense wijnen.