Ward's Wijn Wereld
Als we het over wijn hebben, denken de oudere onder ons toch meestal aan Frankrijk.

De wijnen die in dit land gemaakt worden, verschillen van jaar tot jaar. Dit maakt het interessant om zo veel mogelijk te proeven. In bijvoorbeeld Amerika, Chili of Zuid Afrika (waar altijd, jaar in jaar uit), het zelfde klimaat heerst, smaken de wijnen altijd hetzelfde. Op zich is dat niet zo erg, maar een uitschieter of een verassing zal je niet snel tegenkomen. 

Met de klok mee;

noorden;        CHAMPAGNE (Reims)
noord-oost;    ELZAS (Straatsburg)
midden-oost; BOURGOGNE (Dijon)
oosten;          JURA EN SAVOIE (Chamonix)(niet op de kaart)!
tussen;          RHONE (Avignon)
zuid-oost;      PROVENCE (Nice)
zuiden;          LANGUEDOC/ROUSSILLON (Montpellier/Perpignan)
zuid-west;     BORDEAUX (Bordeaux)
westen;         LOIRE (Nantes/Orleans).

CHAMPAGNE;
De grootte van het district is ca. 23.000hectaren. Het gebied was ooit een binnenzee, vandaar de kalk afzetting.
De 3 druivensoorten zijn; Pinot Noir, Pinot Meunier en de Chardonnay.
Vandaag de dag wordt champagne nog steeds gemaakt zoals Dom Perignon destijds in de abdij van HAUTVILLERS deed. De wijn wordt pas bij de tweede gisting gebotteld. Omdat het maken van champagne een arbeids intensieve manier van wijn maken is, is hij duurder dan de gewone wijnen. Wist u dat 'Champagne' alleen Champagne mag heten als hij in de Champagne-streek gemaakt is? Al het andere is daarom methode Champagnoise.

ELZAS;
De lengte van het district is ca. 100 km., tussen de Vogezen en de Rijn. Het district telt ongeveer 100 dorpen met diverse bodemsoorten.
Er zijn 6 grote witte wijnen; RIESLING, SYLVANER, PINOT BLANC, MUSCAT D'ALSACE, TOKAY D'Alsace en GEWURZTRAMINER.
Er is 1 rode wijn; PINOT NOIR en 1 mengwijn; EDELZWICKER.

BOURGOGNE;
Bourgogne wordt onderverdeelt in noord en zuid. De wijngaardgebieden liggen ver uit elkaar en de wijnboeren bezitten meestal niet meer dan een halve tot vier hectare. Daarom worden de druiven vaak verkocht aan handelshuizen. Let bij aankoop dus op de STREEK en het HANDELSHUIS. De hoeveelheid streekwijn is beperkt waardoor de wijnen redelijk tot zeer duur zijn.
Er zijn 2 druivensoorten voor rood; PINOT NOIR en GAMAY en 2 druiven-soorten van wit; ALIGOTE en CHARDONNAY.

Bekende wijn zijn bijv.: 'Bourgogne Aligote', 'Bourgogne Passetout-grains'. Bekende districten in het noorden zijn; Chablis. COTE D`OR; Cotes de Nuits, Corton, Cotes de Beaune, Pommard, Meursault, Montrachet. MACONNAIS; Macon, Saint-Veran.

BEAUJOLAIS in het zuiden heeft 10 dorpen die allemaal hun eigen "appellation" voeren; de GRAND CRU'S.
Te weten; Fleurie, Moulin-a-vent, Chiroubles, Morgon, Brouilly, Julienas, Beaujolais- Villages, St. Amour, Chenas en Regnie.

Er zijn 4 rangorden in Bourgondie. De hoogste is Grand Cru en geldt alleen voor de beste wijngaarden in ieder dorp. Op het etiket staat alleen de naam van de wijngaard en niet de naam van het dorp. De tweede is premiere cru en hebben eerst de naam van de gemeente op het etiket, gevolgd door de naam van de wijngaard. de derde is Appellation Communale. De vierde is gewoon Bourgogne. Let dus goed op het etiket bij het kopen van Bourgogne. Het etiket zegt in dit geval weinig over de kwaliteit.

JURA en SAVOIE.
Gebied tussen Bourgogne en Zwitserland met en bodem van kalksteen. Er zijn zo'n 1000 wijnbouwers voor 1200 hectaren waardoor een grote variateit aan wijnen ontstaat.

Savoie ligt tegen het meer van Geneve. Er zijn wisselende micro klimaten. Er zijn zo'n 1300 wijnbouwers voor evenzoveel hectaren.
Het meeste van de oogst wordt door de bewoners zelf gedronken.

RHONE;
Dit is het gebied van de weidse valleien. Het gebied telt zeker zo'n 200 km. langs de "Route du soleil". De streek levert ongeveer 1,5 miljoen hectoliter per jaar, dit zijn 200.000.000 flessen.
2 Belangrijke appellations; 'Cote du Rhone', voor de Rhone wijn en 'Cote du Rhone villages' en is afkomstig uit 17 geselecteerde gebieden.

PROVENCE;
Het gebied van de zee en de zon, die elk worden opgedeeld in een aantal streken met een eigen herkomst benaming. De totale wijnproduktie is ongeveer 6 miljoen hectoliter per jaar. Het grootste gedeelte bestaat uit; vin de pays en vin du table.

LANGUEDOC en ROUSSILLON:
Languedoc; de betere soorten Grenache en Syrah zijn inmiddels ook aangepland. Minervois, Coteaux du Languedoc en Corbieres zijn AOC.
Het minimum alcohol percentage moet 11% zijn. Voor muscaatwijn is dat 15%.

Roussillon; dit is een bergachtige hoogvlakte gericht naar de Middelandse Zee. Er zijn zo'n 100 cooperaties in het gebied. Naast rood, rose en wit is er veel; "vin doux naturel". Dit zijn natuurlijke zoeten wijnen. Zij ontstaan doordat men in de zeer zoete most VOOR de gisting zoveel alcohol stort, dat de fermentatie niet op gang kan komen en alle natuurlijke suikers in de wijn achterblijven. Minimaal alcohol percen-tage is 15%.Saint-Chinian, Corbieres, Minervos.

BORDEAUX; 
Bordeaux is Frankrijks grootste producent van kwaliteitswijn. Het gebied is vergelijkbaar met de provincie Utrecht en is HET gebied van de CHATEAUX (kastelen).
Het bijzondere is dat er op een grote oppervlakte een aaneenschakeling van wijngaarden op zeer hoog niveau is en dat men binnen dit gebied veel wijnsoorten aantreft. Van droge tot zoete witte wijn en van licht fruitige rode tot zeer elegante bewaarwijnen.
Bordeaux is onderverdeeld in meer dan 15 districten, die weer in 40 gebieden, met alle hun eigen kenmerken.

Mengwijn; AC-Bordeaux.

Appellation Saint-Emilion Controlee. Bij Entre deux mers mag alleen de witte wijn een eigen benaming hebben, en de rode niet.
De districten zijn; MEDOC (grand crus), GRAVES, SAUTERNES, SAINT EMILION, POMEROL, PREMIERES COTES DE BORDEAUX, ENTRE DEUX MERS, BOURG, BLAYE.

Enkele gemeenten in de Medoc hebben recht op het voeren van de gemeentenaam als herkomst aanduiding; MARGAUX, MOULIS, LISTRAC, SAINT-JULIAN, PAUILLAC en SAINT-ESTHEPHE.
In dit gebied zijn chateaux met namen als; Chateau Margeaux, Mouton Rotschild, Latour. De wijn blijft minstens 2 jaar op fust en moet nog minimaal 10 jaar in de fles narijpen.
Bij de Sauternes maakt men gebruik van edele rotting, waarna men de druiven STUK VOOR STUK plukt, zodat men uiteindelijk slechts 1 glas per struik overhoud.
In de medoc is in 1855 een systeem bedacht om de wijnen van de beste chateaux te kunnen kwalificeren. men noemde dit GRAND CRUS en wordt nog steeds gebruikt.

Er zijn 5 grand crus waarvan de premier de beste is en de cinquiemes grand cru de minste. Direct hieronder is de Cru Bourgeois.
Nu is het de kunst om een goede Cru Bourgeois te vinden die beter / lekkerder smaakt dan een hoger geklasseerde. Dit scheelt namelijk aanzienlijk in prijs. Let wel op dat de klassering geld voor de wijngaard en niet voor de wijn.
Een van de mooiste (en duurste) rode wijnen ter wereld is van Chateau Petrus in Pomerol.
Bordeaux Superieur bevat meer alcohol dan een gewone Bordeaux en heeft minimaal 1 jaar op chateau van herkomst moeten rijpen.
Alleen jonge, eenvoudige Bordeaux kunt u uit de fles schenken. Alle andere moet u decanteren.

LOIRE;
Dit gebied is genoemd naar de rivier, van Nantes tot Orleans.Bekend zijn Pouilly Fume, Sancerre, Anjou en Muscadet.