Ward's Wijn Wereld     bel: 0495-494761
Oostenrijk is het land voor de liefhebbers en sinds 1990 heel erg in opkomst. Er worden mooie wijnen gemaakt in verschillende stijlen, met zuiverheid en karakter, van hoog niveau.

Sinds 1985 zijn er strenge kwaliteits-controles en is er een strenge wijnwetgeving. De totale wijnoppervlakte is ongeveer 50.000 hectare groot. De wijnproduktie is slechts 1% van de totale wereldproduktie. De Oostenrijkers drinken echter het meeste zelf.
Wenen is de enige hoofdstad met een eigen herkomstbenaming.

De wijnbouw-gebieden bevinden zich in het oosten en noordoosten van Oostenrijk omdat de rest van het land ongeschikt is vanwege de bergen. De wijnbouw gebieden zijn: Niederostereich, Burgenland, Steiermark en Wenen.

Niederosterreich ligt ten noorden en westen van Wenen met oa. Weinviertel (grootste gebied) en kleine gebiedjes langs de Donau. (Wachau). De "Gruner Veltliner" en "riesling" zijn hier het meest aangeplant.

Burgenland ligt ten zuid oosten van Wenen, langs de grens met Hongarije. De Neusiedlersee draagt in de herfst bij tot "edele rotting". Hierdoor heeft dit gebied een goede reputatie in weelderige edelzoete wijnen. De naam van de specialiteit is 'Ausbruch'.
In goede jaren kunnen wijnen uit dit gebied zich meten met de internationale top. Deze wijnen zijn rijk aan alcohol, elegant, krachtig en expressief. Uit het gebied ten zuiden van dit meer komen droge rode wijnen. Een bekend gebied is WACHAU met 90% witte wijn.

Wachau heeft een eigen klassificatie;
* Steinfelder, lichte, geurige witte wijnen.
* federspiel, een halfzoete kabinett.
* smaragd, wijnen van de beste jaren uit de beste wijngaarden.

De classificatie in Kampdal is alsvolgt;
grosse ernte Lage (grand cru).
Erste Lage (premier cru).
klassifizierte Lage (cru classe).

De wijngaarden in Steiermarken liggen op vrij grote hoogte en er komen 'droge, vrij aromatische' wijnen vandaan.

De wijnen gemaakt van de 'Gruner Veltliner' zijn fris, droog en aangenaam pittig. Kenmerkend is de lichte peperigheid. Drinken deze wijn 2 a 3 jaar na de oogst.
Langs de Donau doet de 'Rheinriesling' het ook zeer goed.
Meestal is deze wat droger en krachtiger dan die uit Duitsland of de Elzas.

Oostenrijkse druivenrassen zijn; Zweigelt, Blaufrankisch, st.Laurent en natuurlijk de Gruner Veltliner. Wijnen hiervan gemaakt zijn echte toppers. Blauburgunder is hetzelfde als Pinot Noir.

Welke druiven men gebruikt mag de producent zelf bepalen. Kwaliteits- en predikaatswijnen hebben om de hals van de fles een rood-wit-rode banderol met een officieel keuringsnummer.