Ward's Wijn Wereld
De meeste wijnbouw (ongeveer 90%) vindt plaats in California aan de westkust van Amerika.

Omdat het om een groot gebied gaat (375.000 hectare met ongeveer 900 wijnbouw bedrijven), zijn er diverse bodemsoorten en micro-klimaten. De meeste wijnbouwgebieden liggen op kleine afstand van de kust omdat de Oceaan daar eenverkoelende invloed heeft. Deze verkoeling gebeurt door de wind, of door de mist, die tegen de middag weer verdwijnt.

De wijnbouw kwam vanaf eind 19de eeuw op gang. Vanaf begin jaren 80 is er een opmars. De Californische "Cabernets en Chardonnays" doen het even goed als de toppers van Bordeaux.

Een veel gebruikte druif is de SYRAH/ Shiraz, deze wordt gebruikt om Rhône-achtige wijnen te maken.

De specialiteit is de krachtige ZINFANDEL. Hij moet het opnemen tegen o.a.: Cabernet, Chardonnay, Merlot en Pinot Noir. Veel wijngaarden zijn beplant met Zinfandel druivenstruiken die inmiddels vaak meer dan 100 jaar oud zijn. Hierdoor hebben de druiven een typische smaak (terroir) en wordt daarom vaak verkocht als VINEYARD DESIGNATED (bepaalde wijngaard).

Bij de witte wijn is de 'Chardonnay' favoriet, gevolgd door de 'Sauvignon Blanc'.

NAPA VALLEY (noordelijk van San Francisco) is het meest bekend en hier vindt men ook de 'wineries' die iets weg hebben van de Franse kastelen.

SONOMA is wat Europeser dan Napa Valley. Hier worden prima Zinfandels gemaakt en ook Pinot Noir mag er zijn.

Central Valley ligt landinwaarts. Het is er warm en er komt voornamelijk eenheids-wijn vandaan.

De PACIFIC WEST (Washington State en Oregon) is bekend om zijn kwalitatief goede wijn. Dit gebeurt echter niet elk jaar.
Colombia Valley is de bekendste herkomst benaming van Wahington State. Bij Oregon is dat 'Willamette Valley' voor de Pinot noir.

Op de etiketten staat vooral het DRUIVENRAS als de wijn tenminste 75% daarvan gemaakt is.
Mengwijnen zijn in de minderheid, maar kunnen soms verrassend goed zijn.
AVA staat voor AMERICAN VITICULTURAL AREA, wat een begrensd herkomst gebied is. Het zegt echter niets over de kwaliteit.
VINEYARD DESIGNATED staat voor: 'bepaalde wijngaard'.

Bekende namen zijn: Mondavi, Gallo, Fetzer.
 
----
CANADA.
 
Canada heeft zijn naam in de wijnwereld vooral te danken aan zijn "ijswijn". In produktie groter dan Duitsland. In Canada heeft de icewine een hoger suikergehalte en dus meer alcohol, plus een vollere smaak met een langere afdronk.

Uit Canada komen ook wijnen die soms verrassend goed kunnen zijn.
Eind jaren '70 is men anders omgegaan met wijn maken. Er werden wijnen gemaakt van goede kwaliteit. Deze werden door de Canadezen zelf gedronken, daarna geexporteerd. Omdat er naar Europa nauwelijks ijswijnen komen, zijn ze zeer moeilijk te krijgen.

Omdat de winters in Canada extreem koud zijn, zijn de druiventruiken daarop aangepast. Op sommige plaatsen (Ontario bij het 'Erie meer' en British Columbia bij 'Vancouver') worden 'Europese' druiven gebruikt. Deze plekken liggen op ongeveer dezelfde hoogte als Italie.
Hier vindt men de kwaliteitsaanduiding 'VQA' wat staat voor; Vintners Quality Assocation.

De meeste wijnbouw vindt men in Ontario, ten Zuid-Westen van Toronto. Hemelsbreed ongeveer als Zuid-Oost Frankrijk. Er stroomt echter een koude poollucht over het meer van Ontario, waardoor de aangeplante druiven bestand moeten zijn tegen de extreme koude.
De wijnen uit dit gebied zijn meestal wit.
Gebruikte druiven zijn oa; Chardonnay, Riesling en Vidal voor de witte wijnen.
Voor de rode wijnen zijn dat; Cabernet franc en Pinot Noir.
De ijswijnen worden vooral gemaakt van de Riesling- en Vidaldruif.

In British Columbia vind men de wijngebieden in de Okanagan Valley (Vancouver). Hier treft men veel zonne uren samen met een droog klimaat. Er komen vooral tafelwijnen vandaan.
Wat is er zo speciaal aan ijswijn?...

Deze wijn wordt gemaakt van bevroren druiven (-8 graden Celcius)en is in Januari. Belangrijk; bij het oogsten en het persen moet de temperatuur ook -8 graden Celcius zijn. Nadat deze geperst is, is de most extra zoet, wat ook een zoete wijn oplevert. Omdat dit een arbeids-intensieve manier is van wijn maken is de wijn zo duur. Sommige worden in vaten gerijpt, wat de prijs ook doet stijgen.
De eerste icewine kwam uit 1973 (Okanaga Valley). Vanaf 2001 is er export naar Europa.