Ward's Wijn Wereld     bel: 0495-494761
Een beetje wijnliefhebber heeft zijn eigen wijnvoorraad.

Sommige hebben het geluk om in het bezit te zijn van een kelder, andere gebruiken een leegstaande kast of de ruimte onder de trap, een lege meterkast kan ook nog. Zolang de temperatuur constant is, er geen direct zonlicht bij kan, er geen sterk geurende producten in de buurt zijn en de flessen liggend bewaard kunnen worden is het goed.
 
Is er echt geen ruimte vrij, dan kun je eens met uw slijter of leverancier gaan praten. Meestal hebben zij opslag- mogelijkheid in hun eigen kelders. Nadeel is dat je daar naar toe moet als je zin hebt in een flesje van je eigen wijn.

Het makkelijkst zijn kant en klare wijnrekken om wijn te bewaren. Deze zijn te koop in alle soorten en maten en ook in diverse prijsklassen. Zo zijn er bijvoorbeeld houten rekken, gietijzeren constructies, je kunt metselen, er zijn speciale wijnkoelkasten om witte wijn en champagne optimaal te bewaren.

De flessen moeten liggend bewaard worden om de kurk nat te houden. Zo niet, wordt de kurk poreus en verandert de wijn in azijn omdat er dan lucht bijkomt. Kurk wordt steeds schaarser en dus duurder. Daarom (en omdat het beter is voor de wijn) worden er steeds vaker kunststof kurken of schroefdoppen gebruikt. Deze flessen hoeven niet liggend bewaard te worden.

Je kunt zelf bepalen hoe je de indeling maakt. Bijvoorbeeld op land, op druivensoort, op volgorde van drinkbaarheid. Leg bijvoorbeeld wit bij wit en rood bij rood, of alle jaargangen bij elkaar. Als je weet wat je op voorraad hebt is het gemakkelijk zoeken. Je kunt een kelderboek bijhouden waarin je van alles noteert. Het is slim om wat flessen drinkbare wijnen op een makkelijk te bereiken plaats te leggen.
Bewaar witte wijnen, champagnes en port onderin het rek en rode wijn mag wat hoger liggen. Dan is hij ook iets eerder op kamer temperatuur. De kamertemperatuur waar we het over hebben is ietsje kouder dan nu in de meest huizen het geval is (ongeveer 18 graden). Veruit de meeste wijnen zijn gemaakt voor directe consumptie ( binnen 5 jaar na oogst ).

Bewaar dus alleen wijnen die de moeite van het bewaren waard zijn. Anders is het zonde van de ruimte en van de wijn.
Wijnen met veel TANINES kunnen bewaard worden en worden nog beter door flesrijping.

Je voorraad kan bijvoorbeeld uit de volgende flessen bestaan;

### betere witte wijnen;
Bourgogne Aligote, Chablis, Macon Blanc, Meursault, Moezel, Muscadet, Sancerre, Sauternes, Tokay d'Alsace.

### Champagne, Moscato Spumante (betaalbaar en geschikt voor alledaags gebruik) of Cremant (voorheen Methode Champagnoise).

### Rosé;
Pinot Noir d'Alsace, Tavel.

### Rode wijn;
Jonge Bordeaux omdat deze met het verstrijken der jaren beter en duurder wordt.
Bergerac, Fleurie, Gigondas, Pommard, Saint Julian.
Cru Bourgeois wijn, Grand Cru wijnen.
Wijn uit Afrika, Amerika, Argentinie, Australie, Chili, Italie, Nieuw Zeeland, Spanje met veel tannine en die uw eigen voorkeur geniet. Denk ook aan wijn bij "pasta gerechten met bijvoorbeeld Bardolino" of rioja bij zelfgemaakte "paella".
---
Bijna alle supermarkten hebben ervaren wijninkopers in dienst. Omdat deze massaal inkopen ligt de verkoopprijs vaak
beneden die van de slijter of specialist. Je krijgt hier echter weinig of geen advies (alleen de schapkaartjes). Met een beetje geluk werkt er iemand met verstand van wijn.

Anders is het bij de slijter of wijnspecialist, hier ben je bij de vakman. Je betaald misschien iets meer, maar krijgt een
gedegen advies en betere wijn. 
 
De gemiddelde prijs die in de supermarkt voor een flesje wijn wordt betaald is € 3,50. Bij de vakman is dat natuurlijk hoger.
---

### Port;
Tawny port, Late Bottled Vintage ( is al op dronk als hij in de fles gaat, kan nog bewaard worden, maar wordt niet beter van smaak ).
 
Vintage port.

Als je graag kookt met wijn kun je bovenaan wat goedkopere flessen wegleggen.
 
 
____ TIPS______
 
# Koop jonge Bordeaux en/of Bourgogne omdat deze met het verstrijken van de jaren duurder worden.

# Train uw eigen smaak en proef verschillende stijlen en soorten wijn.

# Koop nooit een partij wijn zonder een fles te hebben geproefd.

# Ga naar proeverijen en volg uw eigen smaak.

# Let op aanbiedingen voor extra voordeel.

# Koop verschillende wijn soorten, smaken en uit andere gebieden.

# Koop nooit etalage flessen omdat deze niet optimaal bewaard zijn in de winkel.

# De wijn 'in' het gerecht kan men ook 'bij' de maaltijd serveren.

# Probeer zoveel mogelijk uit en ontwikkel uw zintuigen.

# Koop en proef samen met vrienden. De beste actie's gaan meestal per doos of meer. Zo kun je de wijn delen (als het
teveel voor jezelf is) en dus ook de kosten.