Ward's Wijn Wereld
Port is een zoete versterkte wijn uit Portugal, met een alcoholgehalte tussen 18 en 22 procent volume.

Om deze drank te kunnen maken zijn, naast de soort druiven, vooral ook het klimaat en de grondsoort (meestal graniet) van belang. Alleen de port gemaakt uit het beschermde herkomst gebied ( 250.000 hectare waarvan 45.000 beplant met wijnstokken ) uit de Douro vallei in het noorden van Portugal, mag port heten.

Het verloop van het weer in een bepaald jaar speelt de belangrijkste rol bij het verkrijgen van een unieke kwaliteitsport, die de vintage port genoemd wordt. 

---

Hoe wordt port gemaakt.

De druiven worden in het najaar geoogst en naar de quinta's (wijn/port boerderijen) gebracht. Daar worden ze geplet en het sap wordt opgevangen. Tegenwoordig hebben ze daar machines voor, maar er wordt vandaag de dag nog steeds gebruik gemaakt van 'lagares'. Dit zijn grote granieten (stenen) bakken waarin men met de blote voeten de druiven perst.

De most en de schillen, soms met de stelen, van de druif gaan hierbij en zo laat men alles tot ongeveer één week gisten. In deze periode worden de suikers in de druiven omgezet naar alcohol.

Als de juiste kleur en zoetheid bereikt is wordt er wijnalcohol toegevoegd. Hierdoor stopt de gisting ( niet alle suiker wordt om-gezet in alcohol ) en behoudt de port zijn kleur en zoetheid omdat er restsuiker achterblijft. Het alcohol percentage ligt tussen de 18 en 22%. Al tijdens dit proces wordt er bekeken welk port-type men denkt te gaan maken.

Nu gaat de port in stalen tanks of in houten vaten (afhankelijk van de soort port die men wil maken) om te rijpen/ouderen.

De verhoudingen zijn 2/10de wijnalcohol en 8/10de portwijn. In het volgende voorjaar wordt de port naar Villa Nova de Gaia ( bij Porto ) gebracht waar de meeste porthuizen hun portkelders hebben. Maar men mag de ports tegenwoordig ook op de eigen quinta laten rijpen. Hier wordt definitief bekeken, welke type port men gaat maken en worden de ports gemengd voor het juiste type.

De witte-, ruby- en tawny ports van een merk/handelshuis, smaken altijd hetzelfde. U houdt ervan of niet, de volgende keer dat u weer proeft, smaakt de port precies hetzelfde. Deze worden namelijk steeds gemengd (verschillende jaren met elkaar) zodat men een constante port krijgt, die de maker in gedachten heeft. Net als met parfum.

Belangrijk om te weten is dat elk porthuis hun eigen, constante kwaliteit nastreeft. De ports hebben dan ook hun eigen identiek karakter. Met andere woorden: mengen, mengen en nog eens mengen voor een constante kwaliteit port..

De verrassingen vinden we bij de Late Bottled Vintage, Colheita en de Vintage, waarin elk jaar een andere port voortbrengt. Hier worden de druiven van slechts één jaar met elkaar gemengd.

Leuk om te weten: voordat u een slokje van uw fles port heeft geproefd, is dit al 40 keer eerder gedaan en besproken door verschillende personen. Van de portmaker zelf, tot de keurmeesters van het port instituut in Portugal..