Ward's Wijn Wereld

Wijn beoordelen.

Hoe proef je wijn? Welke kleurschakeringen zijn er ? Wat voor glas gebruiken we ?

Dit zijn allemaal vragen die op 2 manieren te beantwoorden zijn. Je kunt er over lezen en alles uit het hoofd leren, leuker is gewoon om te proberen en ontdekken. Om alle begrippen over heel de wereld duidelijk te maken, heeft alles een naam gekregen. Zo ook in de wijnwereld. Om de kleuren te omschrijven moet je goed kijken en weten hoe zo'n kleur eruit ziet.

Anders is het met proeven. Iemand die nog nooit 'zwarte-bessen' gegeten of geroken heeft, zal deze bes daarom ook niet herkennen. In jonge Duitse wijnen ruik je bijvoorbeeld heel vaak bloemen-aroma's. De "experts" ruiken dan brem en perzik. Ik wil hiermee zeggen; wat je niet herkent kun je niet plaatsen en dus ook niet omschrijven!

Mijn advies is daarom ook om zoveel mogelijk te oefenen. Dit kan in het bos, in een bloemenzaak, thuis in de keuken. Loop als het ware met je neus in de lucht!

Laten we beginnen met het bekijken van de wijn. Draai het glas (beetje gevuld) rond in de hand (aan de steel of voet vast houden) om zo de aroma's te ontplooien. Aan de binnenkant van het glas zul je druppels/tranen omlaag zien komen. Dit laat ons al zien of de wijn body heeft of juist niet. Hoe meer tranen je ziet, hoe beter zijn afdronk.

Vervolgens bekijken we de kleur.

Bij witte wijnen:

Eenvoudige, jonge witte wijnen zijn BLEEKGEEL.
Witte wijnen met veel body zijn CITROEN-GEEL.
Rijpe droge of zoete wijnen zijn GOUDGEEL.

Bij rode wijnen ziet het er ongeveer zo uit;

Jonge wijn uit de Bordeaux heeft een INKT-kleur/donker en is vaak ondoorzichtig.
Jonge wijn is PAARS/ROOD met een beetje BLAUW.
Een rijpende rode wijn heeft een ROBIJN-RODE kleur
Rijpe wijn met veel body is GRANAAT-ROOD.
Is de wijn STEENROOD dan is hij optimaal om te drinken.
Ziet u een KOPER-kleur dan heb je pech; de wijn is al te oud.

Nu we weten welke kleur de wijn heeft, gaan we ruiken. Ruik goed in het glas (open gerust je neusgaten). Wat ruik je, welke geur herken je, waar denk je aan? Stel dat je weet wat je ruikt, dan moet je het ook nog omschrijven en thuisbrengen. Ook hier baart oefenen kunst.

Nu gaan we proeven. Neem een slok en laat hem rond gaan in je mond. Is de wijn fris, vlak, hard, rond zacht? Smaakt hij zoet of zuur. Is alles in evenwicht of springt er een element uit?

Tijd voor de afdronk. Blijft de wijn lang hangen bij  het doorslikken? Is de smaak snel verdwenen? Brandt hij na?

Als je goed oefent, zal het steeds beter gaan om een wijn te beoordelen. Let wel; smaken verschillen en niet iedereen ruikt of proeft hetzelfde. Je leert op zo'n manier waar je op moet letten als je een fles wijn koopt.