Ward's Wijn Wereld     bel: 0495-494761
Zuid Afrika kent al meer dan 3 eeuwen wijnbouw. Echter pas na de afschaffing van de apartheid in 1994, is dit land pas internationaal gaan meetellen.

Omdat bijna het hele land te warm is voor wijnbouw, vindt dit vooral plaats in de provincie; "Kaap". Bijna 120.000 hectare is beplant met wijnstokken, waarvan 80 % met wit. De meest verbouwde druivensoort is wit, dit is omdat deze lange tijd gebruikt werd voor distillatie. Omdat rood internationaal veel gevraagd wordt, is men volop bezig met het aanplanten van blauwe druiven.

Omdat het suikergehalte van de druiven de laatste tijd optimaal wordt benut, smaken de wijnen meer naar fruiten hebben meer alcohol. De meest aangeplante druif is de Chenin Blanc. De naamsverandering in 'STEEN' is door de Afrikanen zelf bedacht. Aangezien het gebied een ideaal wijnbouwklimaat heeft, wordt de allereerste primeur wijn (om jong te drinken), al vroeg geoogst.

Andere witte druifsoorten zijn; Sauvignon Blanc en Chardonnay.
Voor versterkte zoete wijnen wordt de 'Muscaat-druif' gebruikt die in het Afrikaans; HANE POOT heet.
Voor rode cepage wijnen gebruikt men Cabernet Sauvignon en Merlot.

De specialiteit is de RODE PINOTAGE 'PinotNoir/Cinsault', (gekweekt in 1924 door een Zuid Afrikaan) die in smaak van fruitig tot krachtig varieert. Een druif die nog aangeplant wordt is SYRAH (Shiraz). De opvoeding van wijnen gebeurt zowel in houten vaten als in tanks. De wind die vanuit Antartica waait, koelt de warme luchtstroom af. Hierdoor ontstaat een gematigd klimaat, die wijnbouw geschikt maakt.

Het land kent meer dan 50 regionen en ongeveer 5000 druiventelers. Kwaliteitswijn noemt men; wijn van oorsprong of wine of origin (WO). Men gebruikt hier zowel het Afrikaans als het Engels. Men mag doen en laten wat men wil op het etiket, dus enig houvast heeft u niet. De gecertificeerde wijnen worden wel getest en MOGEN (hoeft niet) na goedkeuring een speciaal zegel op de capsule dragen.

Weskaap / Westerncape zijn wijnen samengesteld uit verschillende gebieden. Minder nauwkeurig omschreven heeft men het over Kuststreek / Coastal Region.
VONKELWYN is een cremant met 2de gisting op de fles.
EDELOES / NOBLE LATE HARVEST is een rijke, natuurlijk zoete wijn van laat geoogste druiven met edele rotting.

Het meest bekende gebied is Stellenbosch (Eikestad). Er zijn verschillende microclimaten, wat ook terug te vinden is in de diverse wijnen, zowel bij wit als bij rood.

In Constantia (nu een buitengebied van Kaapstad en gelegen op het schiereiland) werden de eerste druivestruiken aangepland. Vroeger was dit gebied vooral bekend om zijn muscaatwijn. Vandaag de dag worden er eigenlijk alleen maar droge wijnen gemaakt. Dit komt door de ligging dicht bij zee (koel).

PAARL (Parel) is ook bekend en is de concurrent van Stellenbosch. Het is er wat warmer en de specialiteit is SYRAH.

ROBERTSON is vooral een witte wijnstreek. Het is er heet, droog en vruchtbaar. De meeste wijngaarden liggen langs de rivier, maar er wordt tegenwoordig ook in de koelere heuvels aangeplant. De wijnen uit dit gebied vallen wel eens in de prijzen.